Min bakgrund

Jag heter Mikael Svensson och har arbetat heltid som natur- och landskapsfotograf sedan 2004. Det började under mina år i vackra Grövelsjöfjällen. Jag fascinerades av den föränderliga fjällvärlden och har sedan dess hämtat mina motiv från naturens outtömliga skattkammare.

Jag bor i Mölndal och har naturen runt knuten. Jag behöver inte bege mig långt bort för att hitta de rena, enkla och grafiska motiven jag söker. Mycket handlar om tid, till slut kommer det där perfekta ljuset, det önskade ögonblicket. Det är inte turen eller slumpen som avgör, utan hängivenheten.

Våren 2007 blev jag invald i föreningen Naturfotograferna och jag finns också representerad hos Johnér, en av Sveriges största bildbyråer.

Stipendier

Arbetsstipendium Författarfonden (2007)
Kulturstipendium Mölndal Rotary (2008)
Arbetsstipendium Författarfonden (2015)

Utgivna böcker

Vänern upplevelser vid vatten
Delsjön där stad och vildmark möts
Luleälven – möten i norr
Den ljusnande framtid är vår
Dalälven från fjäll till fjärd
Nordens längsta vattendrag
Nordiskt ljus
En timme från Götaplatsen
Mölndalsån från källan till Drömmarnas kaj

Mer om Mikael Svensson

Därför tar jaget plats i naturen
Det gäller att rätta sig efter ljuset
Mikael Svensson fångar vattnets väg
Här börjar det porla så in i Norden
Experten på lysande naturbilder
Nu vet Mikael var Göta älv börjar
På ständig jakt efter det perfekta ljuset
Mikael följde strömmen
Skapa poesi av Mölndalsån

Fotograf Mikael Svensson
Fotograf Mikael Svensson

…men det syns verkligen att han i förs­ta hand är naturfotograf. Ljuset, perspektivet, blicken, tajmingen skapar inte en klyschig känsla av magi utan förhöjer en redan vacker verklighet.

Johan Lindqvist / GP

Till sist bilderna, som upptar större delen av boken. De gör mig alldeles betagen; naturfotografen Mikael Svensson vet vad han gör! Och den här är hans sjunde fotobok. Ju mer man läser och ju mer man tittar på bilderna desto tydligare framgår det vilken fin bok man har framför sig.

Strandskatorna på nätet

Mikael Svensson framstår som en riktig mästerfotograf. Hans knivskarpa bilder vittnar om att moderna kameror ser vad inget mänskligt öga förmår uppfatta, och somliga naturscenerier ser nästan öververkliga ut. Den berättande texten har svårt att konkurrera med fotografierna. Den här boken är tack vare bilderna en given presentartikel.

Kuriren