Under tre år har han jobbat för ge detta stundom bespottade vattendrag ett bättre rykte. Mölndalsån från källan till Drömmarnas kaj, heter resultatet.
Mikael Svensson har alltid gillat att vara ute i naturen. På visitkoret skulle det kunna stå naturfotograf. Tillsammans med författaren och journalisten Agneta Tjäder i Ulricehamn har Mikael gjort en geografisk resa och följt Mölndalsån från Västra Nedsjön i Hindås till slutmålet vid Gullbergskajen. En förtöjningsplats som på 60-talet både i folkmun och media kallades De döda skeppens kaj eller Nordens Chicago. Till kajen kom många skutor innan de höggs upp eller i bästa fall förpassades till varmare länder för chartertrafik.
– Mölndalsån har ju fått så mycket spott och spe genom åren att jag bestämde mig för att försöka visa upp vad som verkligen finns där ån flyter fram alldeles utanför knuten för många. Inte anade han att det skulle ta så lång tid innan resan var fullbordad. Det började med att Mikael gick ned i stadens bokhandel och hittade en bok om bygden runt sjön Sommen i Ulricehamn som Agneta Tjäder skrivit.
– Jag sökte efter en skribent eftersom jag förstod att det skulle bli allt för jobbigt att försöka sig på att både skriva och fotografera. Därför tog jag kontakt med Agneta och lade fram projektet för henne och vi började samarbeta. Mikael Svensson fäste sig snart vid att ån hade flera olika ansikten. Den ändrade hela tiden karaktär. Vackra herrgårdar, kyrkbyar som i dag förvandlats till moderna tätorter, naturreservat och alla olika sjöar och sist men inte minst unika industribyggnader mötte honom under resan.
– De sistnämnda står alltjämt kvar och andas annan tid och rörelse. När jag tänker tillbaka på dem önskar jag nästan att jag fick uppleva deras tid igen. För många år sedan var Mölndalsån göteborgarnas egen vattenbrunn. Sedan blev ån under industrialiseringen ett av landets mest förorenade vattendrag. Det fina rena vattnet hade förvandlats till något som skimrade i regnbågens alla färger. I dag håller Mölndalsån åter på att hämta sig. Fisken har återvänt och det går att få upp både gädda, abborre och även lax mitt inne i Göteborg. Mikael Svensson drömmer om att Mölndalsån skulle kunna bli en Lill-Göta kanal. Att ordna båtturer från Hindås via Mölndal ner till Göteborgs hamn och tillbaka. Det finns hinder på vägen bland annat kulvertar och nedblåsta träd men det kanske går att göra något åt. Det är i alla fall värt att titta närmare på.
Ett av de mest dramatiska ögonblicken under fotograferingen var de kraftiga översvämningarna i Mölndal i december 2006. Det var inte första gången ån svämmat över sina breddar.
– Jag stod till knäna i vatten när jag tog vissa bilder. Nu förstod jag varför Mölndal kallades Nordens Venedig under 40 och 50-talen.
För att undvika framtida översvämningar har både Mölndals och Göteborgs kommun satsat åtskilliga miljoner på att muddra de mest utsatta ställena. Runt 30 000 kubikmeter mudder massa ska göra att öknamnet försvinner. Mikael Svensson är född och uppvuxen i Mölndal. Efter Fässbergs gymnasium gick han på Hjälmareds folkhögskolas friskvårdslinje utanför Alingsås. Vad Mikael ville göra efter avslutade studier var han inte riktigt på det klara med utom att han ville vara ute i naturen så mycket som möjligt.
På Grövelsjöns fjällstation i norra Dalarna började han i receptionen 1994. Han var med att gå på tur och tog samtidigt med sig en kamera. Mikael gillade att fotografera fjällen alla skiftningar.
– Det fascinerade mig. Jag tillbringade mer eller mindre min ledighet med att plåta. Till slut bestämde jag mig för att gå ner till halvtid på jobbet så jag kunde ägna mig mer att min hobby. 1999 startade jag upp min firma i Grövelsjön och stannande där till 2004 då jag återvände till hem till Mölndal igen.
Det har gått bra för Mikael Svensson. Hans naturbilder har gjort att han förra året fick Mölndal Rotarys kulturstipendium och sedan 2007 är han medlem i Svenska Naturfotograferna. I mars i år kommer boken En timme från Götaplatsen med under titeln 15 utflykter runt Göteborg. Den har han gjort tillsammans med kollegan Anders Järkendal och journalisten Roger Olsson.
– Det är ingen guidebok utan vi vill att folk ska upptäcka olika platser och känna stämningar med hjälp av text och bilder.
En ny bok om Delsjöområdet hoppas Mikael Svensson blir klar till jul. Tillsammans med skribenten Per Hallén berättar de om traktens natur, TV-master, kolonilotter och folk som rör på sig.
– Längre fram planerar jag en bok som preliminärt är kallad Slott och herrgårdar i Göteborgsregionen och sedan drömmer jag om ett projekt om Mölndal förr och nu. Tänk vilka bilder det skulle gå att få fram.
Naturfotografen Svensson har bråda tider framför sig.
Jan Österström / GP