Turist nr 1 / 2019

Omslagsbild och bilder i Turist nr 1 / 2019. Foto: Mikael Svensson

I senaste numret av tidningen Turist så hade jag omslagsbild och bilder i reportaget Naturen och jag. Reportaget innehåller även text av Turists medarbetare Hanna Höglund och bilder av fotograf Jonna Jinton.

I senaste numret av tidningen Turist så hade jag omslagsbild och bilder i reportaget Naturen och jag. Reportaget innehåller text av Turists medarbetare Hanna Höglund och bilder av fotograf Jonna Jinton.

Jag hoppas att de som ser mina bilder skall känna det jag själv kände i den stunden.

Mikael Svensson, naturfotograf

Så finns det de som satt i system att fotografera vackra naturscener med sig själva i centrum – mitt i drabbande naturmiljöer, med hjälp av fjärrutlösare och kamerastativ.

Mikael Svensson, naturfotograf med bas i Göteborg, jobbar ofta på det sättet. Han har just mejlat mig en bild på sig själv längst ut på en frostig brygga, tittandes ut över en stilla sjö vid soluppgång.

För Mikael Svensson handlar det definitivt om att ”locka betraktaren till att göra egna utflykter”.

– Jag vill försöka förmedla ögonblick i naturen, vackra platser. Man behöver oftast inte resa till andra sidan jorden, man kan hitta mycket i sitt närområde, säger han.

Hur kommer det sig att du ofta placerar dig själv i bilden?

– Det ger en extra dimension och gör det lättare för betraktaren att se storleksförhållanden i en landskapsbild. Den lilla människan i det stora landskapet. Kanske kan det också väcka ett sug från betraktaren, att där vill hen också befinna sig.

Mikael Svensson

Jag bor i Mölndal och har naturen runt knuten. Jag behöver inte bege mig långt bort för att hitta de rena, enkla och grafiska motiven jag söker. Mycket handlar om tid, till slut kommer det där perfekta ljuset, det önskade ögonblicket. Det är inte turen eller slumpen som avgör, utan hängivenheten.