Det flyter varken timmer eller pråmar på Mölndalsån längre, ån som i fornstora dagar var av stor betydelse, både som dricksvatten, transportled och som drivkraft åt alla kvarnar.Idag har dessa funktioner försvunnit in i historieböckerna och att dricka dess vatten är inte det första man tänker på. När jag hösten 2004 återvände hem till Mölndal så såg jag min barndomsstad med nya ögon – och återupptäckte Mölndalsån.
De flesta känner Mölndalsån som den lugnt flytande ån mellan Mölndal och Göteborg, även jag gjorde detta tills jag en dag studerade kartan och insåg att Mölndalsån hade sina källområden i östra och Västra Nedsjön, i trakten av Hindås, cirka tre mil öster om Mölndal. Det blev starten på mitt fotoprojekt.
När jag sedan lånade hem all tänkbar litteratur om vad som skett längs med ån så var jag fast. Genom min kameras skarpa och ibland oskarpa öga, ville jag låta besökarna följa med på vattnets resa, längs de vackra naturområdena. Natur som man lätt kan bli hemmablind inför då man dagligen passerar den.
Bilderna har resulterat i ett antal utställningar och i ett uppskattat bildspel. Som varje fotograf går man i drömmar om att få någon gång göra en bok. Jag insåg att genom att göra en ren fotobok skulle man gå miste om halva ån – berättelserna var tvungna att få komma med. Sålunda kom frilansjournalisten Agneta Tjäder med på min resa och hösten 2007 kunde vi stolta ge ut boken Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj.
REPORTAGE
Mikael följde strömmen
Tre års arbete bakom boken
De ger nya bilder av Mölndalsån
Mölndalsån får egen bok
Reportage i Tidningen Foto
Mölndalsån genom kameralinsen
Mölndalsån från början till slut
Intervju i Radio Göteborg
RECENSIONER
Föreningen för Västgötalitteratur
Ulricehamns Tidning
Borås Tidning
MEDVERKANDE
Mikael Svensson
Agneta Tjäder
Rut och jag
Bo Hammar Förlag
Ståloppet i vinterskrud.
Mölndalsån svämmar över vid Mölndals sjukhus.
Mölndalsån i vinterskrud utanför Liseberg.
1 Comment
Comments are closed.