Över en miljon människor besöker Delsjöområdet varje år. Nu uppmärksammas naturen, aktiviteterna och och människorna som rör sig där i en ny bok. Naturfotografen Mikael Svensson från Balltorp har tagit bilderna. Mikael Svensson har arbetat heltid som naturfotograf sedan 2004 och finns representerad hos två av Sveriges största bildbyråer. I dagarna är han aktuell med boken Delsjön där skog och vildmark möts. Författaren Anders Ejdervik har skrivit texten och Mikael har fotograferat.

Varför en bok om Delsjön?

– Det är ett fantastiskt stadsnära friluftsområde som förtjänade en bok. Det är många människor som har en relation till området.

Vad är din egen relation?

– När jag var mindre gick jag med mina föräldrar runt sjöarna och sedan har jag motionerat där, både sprungit, cyklat och paddlat. Och varit ute med kameran.

Har du någon favoritdel?

– Österut, där är det inte lika mycket folk som i de västra delarna. Så är det ofta, att många följer de större stråken medan de små stigarna inte är lika välbesökta.

Din starkaste upplevelse under arbetet med boken?

– När vi fick komma upp en bit i Brudaremossenmasten. Där var det rätt fin utsikt åt alla håll.

Och den största utmaningen?

– Att välja ut vad vi skulle ha med. Det är så otroligt många aktiviteter som pågår i området och många föreningar som håller till där. Det var svårt att sålla.

Hur länge har ert arbete pågått?

– Vi började jobba gemensamt i januari 2017 och gjorde olika vandringar och besök under ett år. Sedan hade jag gammalt bildmaterial från tidigare som också använts.

Naturfoto, vad krävs för att bli bra på det?

– Tålamod och att vara ute ofta. Det är inget åtta till sex jobb, utan man får rätta sig efter ljuset och ha de arbetstiderna.

Varför blev det foto för dig?

– Det var när jag jobbade upp i fjällen. Då blev jag sugen på att dela med mig av det jag såg på turer. Att kunna kombinera intressena att vara ute och att fota.

Det är din åttonde bok, varför har det blivit så många böcker?

– I och med att det för övrigt är mycket ensamjobb är det kul med bokprojekt. Arr jobba med en skribent och forma något tillsammans. Annars har man inte så många arbetskamrater ute i skogen, så jag får passa på.

Lotta Nyvall / Mölndals-Posten den 7 juni 2018.