Tänk att man kan skapa poesi av Mölndalsån. Varför skulle inte det gå förresten? Det gäller ju bara att få det gjort. Naturfotografen Mikael Svensson klarade det. Resultatet blev boken Mölndalsån från källan till Drömmarnas kaj.

För de genomarbetade texterna svarade Agneta Tjäder, erfaren journalist och författare från Ulricehamn. Tillsammans gick de i land med detta projekt. Med den äran. Det blir faktiskt intressant att följa med på Möndalsåns resa från källsjön i Töllsjö till utloppet i Göta älv. “Diskret blandar den sitt numera rena vatten med älvvattnet vid Drömmarnas kaj, där många båtdrömmar blivit förverkligade eller gått i kvav.” Det där med “numera rena vatten” får man kanske ta med viss reservation förstås. Renare är det garanterat än när det var som värst.

Annars kan man inte ha särskilt många reservationer mot boken. Berättandet följer inte bara åns geografiska lopp utan författaren/fotografen gör även djupdykningar i åns historiska virvlar. Åtskilligt har hänt runt detta vattendrag, inte minst genom industrialismens intåg. Den vackra boken hjälper säkert till att tvätta bort en del av den ironiska betoning med vilken man uttalat själva namnet; Mölndalsån. Det finns samtidigt en risk att de välexponerade bilderna förleder oss att tro att det enbart rör sig om en idyll.

Sören Gunnarsson