Skip to content

Mölndalsån får egen bok

Mölndalsån får upprättelse. Vattendraget med friska källor i Töllsjö presenteras i en ny bok som en å späckad med förförisk natur, äventyr och rik historia. Långt från bilden av stilla avloppskanal i Göteborg.

En sjuhäring behövdes för att gräva fram det spännande längs ån som efter Nedsjöarna, Gröen, Rådasjön och Stensjön kastar sig utför Mölndals branter. Agneta Tjäder från Ulricehamn står för texten. Mölndalsfotografen Mikael Svensson har tagit bilderna.

-Jag hittade boken som Jan Töve gjort tillsammans med Agneta Tjäder. Något i den stilen ville jag göra. Jag fick fatt i henne och så kom projektet igång, säger Mikael Svensson, meriterad naturfotograf. På tisdagen presenterades på Mölndals museum boken “Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj”. Ett bildspel tog publiken från östra Nedsjön till båtvraken vid Drömmarnas kaj – en kajsträcka i Göteborg där såväl förfallna båtar som högtflygande båtdrömmar går i kvav.

Mycket intressant
Upp till källflödena i Töllsjö når dock inte boken:
-Vi var tvungna att begränsa oss och sätter stopp vid Nedsjöarna. Just att hålla igen har varit det svåra. Så mycket intressant har dykt upp. Usch, vad jag har fått stryka, säger Agneta Tjäder. Hon har fått kämpa för att helt gå ner sig i den bubblande historia som omger vattendraget.

Mycket bilder, påkostad bok. Kan det här gå ihop sig?
-Vår förläggare, Bo Hammar i Alingsås, står för produktionen och invensteringen. Vi hoppas att det går runt och att det blir någon slant över. Projektet har vi drivit vid sidan av ordinarie verksamheter, säger Tjäder. 5000 exemplar är tryckta. En beställning är klar: Härryda kommun har köpt in ett antal exemplar som gåvobok till höga gäster. Bo Hammar ser lugn ut. Ett nytt äventyr i en grafisk karriär som började som tryckarläring på Västgöta-Demokraten i Borås.

Ingemar Brink / Borås Tidning

Leave a reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *