Från avloppsdike till en levande å. Mölndalsån var länge klassad som ett av landets mest förorenade vattendrag. Men det finns ett liv och historia kring ån som nu samlats i en fotobok och som ger Mölndalsån en ny bild. Naturfotograf och Mölndalssonen Mikael Svensson är tillsammans med författaren Agneta Tjäder nu klar med ”Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj”.
-Vi ville ”tvätta bort” Mölndalsåns dåliga rykte. Ån som i talesmun var en tråkig fåra med massa industriutsläpp, dåliga lukter och stora översvämningar.
-Vi har funnit en historisk skönhet, säger Agneta och Mikael. Mikael Svensson är uppvuxen i Bifrost. Efter att ha levt i exil i 10 år i det natursköna Grövelsjön i Dalarna återvände han till Mölndal hösten 2004. Det var då tanken på ett fotoprojekt började växa fram.
-Jag tyckte det skulle vara roligt att göra något med lokal anknytning, säger Mikael. Det blev en fotoutställning om Mölndalsån.
-Samtidigt såg jag en fotobok om Åsunden i Ulricehamn, som naturfotografen Jan Töve gjort tillsammans med en ulricehamns författare. Mikael tog kontakt med författaren Agneta Tjäder. Och det sa omgående klick!
-Ja, det är åtskilliga timmar, dagars vandringar utmed ån som vi gjort i ur och skur, säger Agneta.
Fascinerande natur
Två års arbete har nu resulterat i fotoboken ”Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj”. På 195 sidor, 27 kapitel och med över 200 bilder skildras och dokumenteras vattendraget, livet kring det, kultur- och industriminnen, fascinerande natur, slott och herrgårdar. De berättar om timmerflottningen, pråmdragarna, när ån trafikerades av passagerar båtar. Läsarna får möta livet i Kvarnbyn med det mäktiga kvarnfallet på 49 meters fallhöjd. Hur industrierna byggdes upp kring ån. Berättelsen om betesängen som blev nöjesfältet Liseberg och hur smuggelgods fraktades på ån är både spännande och dramatisk.
-Det svåra har varit att välja bland allt material som vi tagit fram. Mycket har vi tvingat stryka ner, säger Agneta Tjäder.
Har fått en renässans
Historian kring Mölndalsån är också uppdaterad med bland annat vinterns översvämningar och planerna på nytt centrum.
-Det skulle vara roligt om Mölndals Stad ville använda boken i skolan som lärobok. Precis som man gjort i Ulricehamn med boken ”Bygden runt sjön”, tilläger Agneta Tjäder och får nickande medhåll av Mikael Svensson. De äldsta berättelserna om ån härrör sig från 1200-talet. Då kallades ån ”Grodha” – ett ord som hade betydelsen ”den ofta översvämmade”. Länge var den ett av Sveriges mest förorenade vattendrag – ett avloppsdike. Men nu simmar åter aborrar, gäddor och laxar i ån, som fått en renässans. Och på dess vindlande färd därtill har nu Mölndalsån fått hjälp av naturfotograf Mikael Svensson och författaren Agneta Tjäder.
Kjell Åke Dahlin / Mölndalsposten