Under ett års tid har naturfotografen Mikael Svensson och författaren Anders Ejdervik gjort vandringar kring Delsjön. I sin nya bok skildrar de smultronställen, naturen, föreningslivet och möten med människor i området.
De båda slår sig ner på en bänk vid badplatsen i den varma förmiddagssolen. Liksom många andra har Mikael Svensson och Anders Ejdervik sprungit, promenerat, cyklat och paddlat här genom åren. Mikael, som nu ger ut sin åttonde fotobok, tyckte därför att området förtjänade en rejäl skildring. Hit kommer cirka en miljon besökare varje år och Mikael ville visa mer än de mest kända vyerna.
– Jag tycker själv om att röra mig bort från de stora stigarna, speciellt till den östra delen där det är lite mer vildmarkskänsla, säger han.
I boken Delsjön – där stad och vildmark möts gör författarna många nedslag i det cirka 2400 hektar stora området som sträcker sig över fyra kommuner. Från en strapatsrik utflykt i Bjälkesdal i Partille till ett besök i polisens stall i Stora torp. Däremellan har de exempelvis fått höra historien om hur den gamla tippen vid Brudaremossen blev ett berg, varit uppe i tv-masten, följt med sportfiskare och kanotister och utforskat gamla jordkällare.
– Det har varit en spännande upptäcktsresa. Och vi har haft väldigt trevligt på våra vandringar också, summerar Anders.
Duon har varit ute varje månad och sett naturen och aktiviteter skifta. Läsarna får också ta del av möten med människor som Mikael och Anders träffat spontant eller planerat. Bland annat gjorde de en rundtur med naturvårdsbiologen Mattias Lindholm som upplyste om den stora artrikedomen i området.
– Vi gjorde en egen så kallad herbation, precis som Carl von Linné på 1700-talet. Vi gick också runt här under älgjakten då varningsskyltar satt uppe, berättar Anders.
Han är pensionerad NO-lärare och har tidigare skrivit böcker om Grövelsjöfjällen i Dalarna. Både Anders och Mikael tycker att det är viktigt att ge en djupare bakgrund till det som alla kan se. Bland annat handlar ett kapitel om hur Delsjöarna fyller en funktion som vattentäkter och att vatten tas från Göta älv och fylls på innan det renas.
För Mikael är vattnets väg väl bekant. Han har tidigare gett ut fotoböcker om flera vattendrag, bland annat Göta älv och Dalälven.
– Så nu känns det som att man knutit ihop säcken, säger han.
Författarna har känt varandra en längre tid och har Grövelsjöfjällen som gemensam nämnare. Mikael har kombinerat jobb och skidåkning där och Anders bor där under halva delen av året. Efter deras gemensamma arbete släpps nu boken i slutet av maj.
– Vi hoppas att den ska fylla ett tomrum, att många har längtat efter det här. Det är också så vi känt när vi gjort boken och pratat med människor, säger Anders.
Lisa Henricson, Göteborgs-Posten