I tre års tid har Mikael Svensson fotograferat miljöer kring Mölndalsån. Resultatet finns nu att beskåda i en nyutkommen bok.

-Det känns jättekul. Att det blev en bok är som en dröm man knappt vågade hoppas skulle slå in, säger han. Boken, “Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj”, var från början tänkt som en renodlad fotobok, men under resans gång kom Mikael Svensson så många spännande historier på spåren.
-När man börjar forska och luska är det så mycket intressant historia som har utspelat sig kring ån. Det kändes synd att utelämna den biten, säger han.

Han fick kontakt med journalisten Agneta Tjäder från Ulricehamn och hon nappade på att skriva texterna. I boken får läsaren i text och bild, följa Mölndalsåns vindlingar från Nedsjöarna i Hindås, via Landvetter, Mölnlycke och Mölndal till utloppet i Göta Älv.
-Jag tror att många förknippar Mölndalsån med den trista biten från Mölndal in till Göteborg, men det finns så mycket mer. Speciellt i Härryda kommun finns det många vackra naturställen, säger Mikael Svensson. I boken görs också nedslag vid sidan av ån, som till exempel på Gunnebo slott, Råda Säteri och Hällsnäs.
-Vi har tagit med recept från de olika ställena, berättar Mikael.
I Mölndals Kvarnby har duon besökt en tapettillverkare som levererar tapeter till kungahus och en konstskola. Liseberg är förstås också en given anhalt under Mölndalsåns färd mot utloppet vid Drömmarnas kaj i Göta Älv.

Hur kom du på iden att fotografera just Mölndalsån?
-Jag flyttade hem till Mölndal efter tio år i fjällen och kände att jag ville göra något med lokal förankring. Utmed Mölndalsån finns vacker natur och intressanta gamla industrilandskap. Att projektet som han har jobbat med i flera år nu är slutfört tycker Mikael Svensson känns både roligt och lite tråkigt.
-Det har hela tiden varit saker att se fram emot och nu är det över. När en dröm har gått i uppfyllelse kan det kännas lite tomt efteråt. Boken är Mikael Svenssons första och han tycker att det har varit roligt att vara med om alla steg i processen.

Jag var med när de tryckte ut sidorna och på bokbinderiet så jag har fått lite inblick i hur det går till. Det är mycket pill med att göra en bok, många bitar som man inte har tänkt på. Avskräckt har han dock inte blivit. Han har redan ett nytt bokprojekt på gång tillsammans med Mölnlyckebon Anders Järkendal.
-Vi ska fotografera natur i Göteborgstrakten. Tanken är att öppna människors ögon för hur mycket fint det finns här. Det är lätt att bli hemmablind, säger Mikael Svensson.

Jenny Förander / Härryda Posten