Naturvetaren Anna Säfsten har tillsammans med fotografen Mikael Svensson gett ut den vackra boken Vänern – upplevelser vid Vänern, som skildrar en resa runt Sveriges största sjö. Men i stället för att resa på sjön har paret rest längs sjön för att i ord och bild berätta om sina upplevelser i de 13 kommuner som omger det mäktiga innanhavet.

Boken, ett gediget praktverk, är en varm och innerlig kärleksförklaring till Vänern:

– Vänern, jag är din för evigt, oavsett årstid och väderstreck. Du är lika vacker i soluppgång som i storm, jag får vila på dina stränder och blicka ut över din yta. Jag har färdats runt dig, badat i ditt vatten och andats din luft, klättrat över dina berg och susat i sina skogar. Jag är kär.

Så känslosamt och vackert förklarar Anna Säfsten sin kärlek till Vänern, en kärlek som hon delar med så många människor som är bosatt runt sjön.

Tillsammans med Mikael Svensson har hon med olika färdmedel tagit sig runt hela sjön, hållit sig längs stränderna, paddlat i kanaler och undanskymda vikar och gjort strandhugg på kobbar och skär. De har besökt alla kommuner runt sjön och berättar om sina besök i ord och bild.

Promenerar i Säffle

Resan inleds i Karlstad, går österut mot Kristinehamn och avslutas i Åmål, Säffle och Grums. På resan berättar de i ord och bild om Sjötorp, Djurö, Kinnekulle, Hindens rev, Hjortens udde, Tössebäcken med mera innan de ankommer Säffle.

– Säffle, är det en småstad eller möjligtvis en storstad som plötsligt krympte så att allt blev överskådligt och vackert? För det är något dockhusliknande över Säffle som får mig förtjust och lite fnissig. Stegen en aning studsiga och jag tror minsann jag skymtar Astrid Lindgrens Madicken runt hörnet, skriver Anna Säfsten om sitt möte med Sveriges yngsta stad.

Hon berättar om sin promenad längs stadens vatten, om fikat på Kanalcaféet, om Säffle kyrka som ett tegelälskarnas dröm och hon njuter av båtlivet mitt i staden.

– Ett båtliv som ger mig associationer både till Djurgården och Oxford, skriver hon.

Hon tar sig ut till Lurö, besöker lycksalighetens ö Vithall och åker till Stavikens fyr och allt illustreras med så vackra fotografer att man häpnar. Har man en gång färdats på Vänerns vatten, promenerat längs någon av stränderna, njutit av hur solen går ned i det spegelblanka vattnet, tältat på någon av öarna eller fiskat från något av bergen så känner man så väl igen sig i den här vackra boken.

Fantastiska foton

Mikael Svenssons fotokonst är storslagen och bilderna har ett magiskt skimmer över sig. Man kan bara ana hur mycket tid och arbete han har lagt ned på bokens digra bildmaterial.

Det här är en bok som kommer alltid kommer att ligga framme hos mig så man snabbt kan plocka fram den och bläddra i den när vintermörkret tränger sig på och sommarens känns alldeles för avlägsen.

Claes Österman / Säffletidningen den 26 augusti 2019