Under ett år, alla årstider och alla månader, har de gjort vandringar i Delsjöområdet. Resultatet är en upplevelsebok som författaren Anders Ejdervik och naturfotografen Mikael Svensson hoppas ska ge en bredare bild av Delsjön.
– Väldigt många rör sig i området men det är ganska okänt ändå. Man känner oftast bara till sin del, säger Anders Ejdervik. PT:s utsände möter upp honom vid Bertilssons stuga, en av många platser som omnämns i boken. Caféet har stängt men ägaren Pia Backman erbjuder oss att slå oss ned i hennes blomstrande trädgård. Vi hade inte kunnat pricka en bättre dag. Solen skiner och trots att värmen varit här en bra stund nu blomstrar fortfarande det mesta och överallt surrar flitiga pollinerare.
Anders Ejdervik berättar att idén att göra boken, som fått namnet Delsjön – där stad och vildmark möts, från början var Mikael Svenssons. De båda herrarna träffades för många år sedan i Grövelsjön, där Anders bor under halva delen av året och Mikael jobbat en del. De upptäckte ganska snabbt att de hade mer gemensamt än Grövelsjön, bland annat Delsjön där de precis som många andra sprungit, promenerat, cyklat och paddlat genom åren.
Mikael tyckte att området förtjänade en skildring och ville visa mer än de mest kända vyerna.
– Han mejlade mig och berättade om sitt bokprojekt och jag nappade direkt. När vi möttes upp hade vi med varsitt anteckningsblock med platser som vi ville lyfta. Och det visade sig att vi hade samma lista, säger Anders och ler åt minnet.
Fyra kommuner
I boken gör de många nedslag i det cirka 2 400 hektar stora området som sträcker sig över fyra kommuner, Göteborg, Partille, Mölndal och Härryda. Från en strapatsrik utflykt i Bjälkesdal i Partille till ett besök i polisens stall i Stora torp.
– Det finns flera hundra infarter om man räknar alla stigar men vi har utgått från de stora entréerna.
Boken består av upplevelser och ögonblicksbilder. Det har varit en spännande upptäcktsresa med väldigt många intressanta möten. En del planerade och andra spontana, berättar Anders Ejdervik.
Anders och Mikael har varit ute alla årstider, ja till och med alla månader, för att fånga skiftningarna i naturen
och aktiviteterna runt sjön.
– Vi har gjort turer hela tiden och det ena har gett det andra. Vi har gjort nedslag vid många populära besöksmål men vi har även varit på platser som man inte får besöka som turist, säger Anders och nämner Brudaremossen masten som exempel.
Stor del i Partille
– Det var Mikael som sa att han skulle vilja fota från masten. Jag sa att det förmodligen är omöjligt att få
tillstånd men plötsligt en dag hade Mikael ordnat det. Han hade pratat med Teracoms säkerhetsavdelning. Det var mycket papper att fylla i men tillstånd fick vi till slut, berättar Anders. Under vårt samtal frågar Anders plötsligt om vi ska gå till Partille.
– Gränsen går här någonstans.
Upplevelsebok
Vi tar en liten promenad men vi hittar ingen skylt. Vi går tillbaka för att fråga Pia Backman var gränsen går
och då visar det sig att vi mer eller mindre står på den.
– Vi brukar säga att gränsen går vid stenen där, säger hon och pekar på en sten på andra sidan vägen. En stor del av området ligger i Partille kommun, en del kallar den delen för Östra vildmarken. Anders tycker att det passar ganska bra då det är färre stigar i området och mycket skog, berghällar och tjärnar. En tur som duon gjort i området gick runt Kåsjön och i boken avslutas turen så här ”Så har vi gått ett varv. Solen skiner fortfarande, vattnet glittrar i blåaste blått och vinden ruskar trädens grenar. Vi står på nytt framför skylten Partille mitt i det goda livet. Vi håller med.”
– Det är ingen guidebok utan en upplevelsebok. Vi hoppas att den ska inspirera folk och att den ska ge en bredare bild av området. Vi har fått väldigt god respons. Många tycker att den är väldigt fin och förhoppningsvis ger man sig ut och upptäcker nya platser efter att ha läst den, säger Anders.