Bokresan Vänern

Vänern upplevelser vid vatten

Vår bok fanns omnämnd i senaste numret av tidningen Turist.

Den här boken är ett försök att fånga det som händer vid kanten av Vänern.

Så inleder författaren Anna Säfsten. Nej, egentligen börjar boken med flera helsidesbilder av fotografen Mikael Svensson. Storslagna vattenvyer, som för att påminna om att Vänern är vårt mäktiga inlandshav.

För sedan går vi iland, eller åtminstone strandnära. Vänern – upplevelser vid vatten är en bok av strandhugg. Med början i Karlstad rör vi oss medsols sjön runt: Hammarö, Kristinehamn, Gullspång, Mariestad, Götene, Lidköping, Grästorp, Vänersborg, Mellerud, Åmål, Säffle och Grums. Vi vandrar stenkvarter och strandpromenader, paddlar vattenleder och cyklar berg, njuter klipphällar och sandstränder. Texterna är ofta personligt hållna men samtidigt, nästan lite i förbifarten fyllda av kunskap och fakta.

Stad möter fiskeläge, landsbygd och skärgård; i Mikael Svenssons välkomponerade bilder ryms Vänerns mångfald. Det är vackert och omväxlande. Svensson har tidigare i bokform tagit oss med även utmed Luleälven, Dalälven och Mölndalsån. Han är en skicklig skildrare av vattenriken.

Och jag får lust. Jag vill paddla i Östra Söön, ta båtbussen i Kristinehamn, cykla på Kinnekulle, vandra på Hindens rev, gå på ljusfestival i Grästorp och åka rälsbuss över viadukten i Håverud.

Nästa semester Vänern, någon?

Maja Hök / Tidningen Turist nr 4 – 2019

Mikael Svensson

Jag bor i Mölndal och har naturen runt knuten. Jag behöver inte bege mig långt bort för att hitta de rena, enkla och grafiska motiven jag söker. Mycket handlar om tid, till slut kommer det där perfekta ljuset, det önskade ögonblicket. Det är inte turen eller slumpen som avgör, utan hängivenheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *