Skip to content

Agneta Tjäders sjätte bok handlar om Mölndalsån

Agneta Tjäder har kommit ut med sin sjätte bok. En bok om Mölndalsån. Tidigare har hon skrivit om Drottningholm, Flickan från Ingenstans, Bygden kring berget, Bygden runt sjön och dessutom som medförfattare till Vågskvalp, UT:s bok om människor och händelser i lokaltidningens kölvatten.

Varför blev det en bok om Mölndalsån, kan man undra?
-Jag fick en kontakt med fotografen Mikael Svensson som under en ganska lång tid arbetat med att fotomässigt dokumentera det som finns längs Mölndalsån, säger Agneta.
Det samarbetet, ganska indentiskt med det hon tidigare haft med Jan Töve i boken, Bygden runt sjön, slutade med en tiltalande bok med tjusiga bilder av Mikael och texter från Agneta.

På knappa 200 sidor har paret dokumenterat det mesta som finns värt att berätta om – från Mölndalsåns källa, i trakterna av Töllsjön, till utloppet vid Drömmarnas kaj vid Göta älv i Göteborg. Mellan de två punkterna har paret gjort en resa i ord och bild. För läsare med anknytning till markerna runt ån är förmodligen boken lika intressant och givande som boken om Bygden runt sjön var och är för folk med anknytnng till Ulricehamn.

Bildmässigt lever Mikael Svensson dessutom upp i Töveklass och för oss utan lokal kännedom är det mest de vackra bilderna man fångas av. Att Agneta Tjäder sedan har en flyhänt penna, som gjord för den här typen av texter – gör det att det visuella kompletteras med en värdefull historik.

Jörgen Wester / Ulricehamns Tidning