Skogar, industrier, Jack the Ripper, medeltida kyrkor, nedlagda varv, historik, bönder och personliga pärlor. Det och mycket annat kan man lära sig mer om i nya boken ”101 nedslag på Hisingen”.
– Allt finns på Hisingen, säger författaren Claes Olsson som släppt boken tillsammans med naturfotografen Mikael Svensson.
Vi möts upp vid grusparkeringen till det lilla skogsområdet Rya skog – inklämt mellan Hisingsleden, Göta älv, Ryaverket och raffinaderier ligger det där som en sista grön bastion. Skogen är ett av 101 nedslag som Claes Olsson och Mikael Svensson berättar om med text och bild i sin nysläppta bok.
– Det känns som ett självklart utflyktsmål här som folk känner till, säger Sävebon Claes under intervjun som genomförs under en solig vårpromenad på spängerna genom skogsområdet som badar i vit- och gulsippor.
Men hur började det hela egentligen? Claes, uppvuxen i Kärra och med Hisingssläkt långt bak i tiden på sin pappas sida, berättar:
– Jag hade grunnat på idén att skriva något om Hisingen i jättemånga år. För hela Hisingen är lite styvmoderligt behandlat, från folk som bor inne i stan och så. Och så har det inte heller funnits så mycket skrivet lokalt om Hisingen på det här sättet. Nu har det kommit några nya generationer också som kanske inte har riktigt koll på dels historien och dels vilka pärlor det finns här.
När han gick i pension för några år sedan så startade han en vandringsblogg och skrev ett gäng inlägg.
– Det blev lite uppmärksammat och det var roligt. Jag gick väl i princip till 25 olika ställen som jag hade någon anknytning till själv och även till några kändare ställen som kanske Färjenäs eller Älvstranden.
Bloggen hette Härs och tvärs på Hisingen – och hittades i slutet av 2022 av Mikael Svensson.
– Jag jobbar som naturfotograf och har gjort tio böcker tidigare. Bland annat ”100 nedslag i Mölndal” och jag hade en tanke om att göra något liknande om Hisingen. Men oftast behöver man någon som skriver för att få till en bra sammansättning, så jag sökte runt lite och då hittade jag Claes blogg. Jag skickade iväg ett mejl för att höra om han kunde vara intresserad av ett samarbete. Det var så vi möttes, säger Mikael.
Resten är så att säga historia och slutresultatet av samarbetet finns nu alltså till allmän beskådning och läsning.
Ni förenades i er Hisingskärlek?
– Ja, precis, säger Mikael. Jag gillar att Hisingen är en smältdegel av allt möjligt: Industri, natur och odlingslandskap. Så det kändes som ett spännande projekt.
Mikael är visserligen Mölndalsbo, men har spenderat mycket tid på Sveriges femte största ö. Dels i de många naturområdena men även hemma hos föräldrarna som bor här.
Efter idogt letande och fiskande så nappade till slut förlaget Breakwater publishing på duons bokidé förra våren. Det var då arbetet satte igång på allvar. Dels med urvalet men även att besöka de olika platserna – ibland var för sig i omgångar men även på plats samtidigt båda två.
Hur tänkte ni med bilderna?
– Det är ju bara en promille av alla bilder jag tog som kom med i boken. Jag skickade mina bilder till formgivaren som gjorde urvalet för vad som skulle passa in på sidorna och med formen, säger Mikael som bland annat har färger och grafiska motiv i tankarna när han knäpper av.
– Sen har man väl lärt sig lite i alla fall vad som kan funka i en bok.
I boken finns allt från drönarbilder till detaljbilder och bilder från alla årstider och klockslag på dygnet. Inläggen från Claes blogg kunde användas som ett grundmaterial, men mycket fick skrivas om och skrivas nytt.
– På vissa ställen fick jag åka tillbaka och titta om något hänt sedan jag var där senast. Som i Arendal, vid Arken, där jag läste i tidningen att det byggts en ny roro-hamn, säger Claes och berättar att en av de roligaste grejerna var att själv få lära sig nya saker under tiden – bland annat om raffinaderiet som kan anas bakom träden där en hackspett ger sig tillkänna.
– Under 40-talet fick några rika svenskar höra talas om ett nedpackat raffinaderi i Kalifornien som skulle skickas till Kina. Men i och med att kommunisterna tog över så ville inte amerikanarna skicka dit det. Då köpte man det hit och satt upp det här. Det var ett av de första raffinaderierna i Sverige.
Det märks hur mycket Claes brinner för sitt Hisingen, och han berättar passionerat om ännu fler fascinerande platser i boken. Även Mikael har fått med sig många viktiga lärdomar.
– Jag har fått upptäcka flera nya ställen som jag inte hade besökt innan, och det har varit intressant. Och så har jag lärt mig att hitta ännu bättre med bilen här, skrattar Mikael.
Att Hisingen är kontrasternas ö är ett återkommande ämne under intervjun. Dels med inklämda Rya skog men även att det finns en blandning av gammalt och nytt.
– Det byggs spårväg till Lindholmen och speciellt längs älven sker det stora förändringar. Sen står det mer stilla på andra ställen. Vi har ett nedslag vid Säve kyrkeby där vi har intervjuat en av de två bönderna som visar upp potatisskörden. Vi har även fornlämningar, IT-företag och de jättefina villorna i Torslanda och Hällsvik här. Det finns allt på Hisingen skulle man kunna säga, säger Claes stolt.
Boken finns att köpa på förlagets hemsida och alla stora internetbokhandlare. Släppet firades under en fredagskväll tidigare i april då det bjöds på bildspel, bubbel, boksnack, mingel och varmkorv på Aftonstjärnan vilket lockade ett 60-tal personer.
Medan Mikael är desto mer bevandrad i branschen så är ”101 nedslag på Hisingen” faktiskt Claes debutbok.
– Det känns jätteroligt att den här idén blev av till slut, för jag har haft tankar om detta i många år. Så jag är glad och stolt för detta. Responsen hittills har varit positiv och vi har fått flera förfrågningar om att ge oss ut och hålla föredrag. I morgon ska vi till Landala och vill man ha besök av oss är det bara att höra av sig, säger Claes.
Jonas Bengtsson / Lokalpressen Backa/Kärra den 26 april 2025