När man framkallar sina bilder i Lightroom kan arbetsflödet bli effektivare om man använder sig av förinställningar, eller presets som det heter på engelska. Presets är små färdiga paket av förinställda redigeringar.

Jag har haft möjligheten att prova en kollektion som heter Through the woods och som skall vara anpassade för landskapsbilder. Kollektionen erbjuder 30 st penslar och 50 st förinställningar. Förrutom denna så erbjuder Sleeklens en rad olika kollektioner till Lightroom.

Det brukar vara en bra startpunkt i sin redigering att välja någon av förinställningarna bland ”All in one” eller ”Base” för att sen jobba vidare med bilden. Under den korta tiden jag har provat dessa har bl.a. ”Morning light” och ”Monochrome fantasy” blivit ett par av mina favoriter. Till den svartvita bilden från Lerkil har jag använt mig av ”Monochrome fantasy” som bas.

Därefter kan man jobba vidare med t.ex. exponering, färger, kontrast eller vinjettering. Vill man jobba med mer lokala justeringar så använder man någon av kollektionens penslar.

Jag har som jag tidigare nämnt hittat några favoriter i kollektionen som jag kommer använda mig av i framtiden. Vill man lära sig mer om hur man kan använder sig av förinställningar och penslarna så finns ett antal olika videor för att lära sig mer.