Man behöver inte åka jorden runt för att hitta vackra platser. Det är budskapet i naturfotograferna Anders Järkendals och Mikael Svenssons nya bok.

En timme från Götaplatsen – 15 utflykter runt Göteborg är arbetsnamnet. Att Mikael Svensson tidigare gett ut en bok om Mölndalsån och att Anders Järkendal är från Mölnlycke bidrog säkert till att tre platser i Härryda kommun kommit med; Finnsjön, Rådasjön och Klippans naturreservat.
-Vi ville visa på platser som alla inte upptäcker på egen hand. Det går att hitta fantastisk natur precis in på knuten. Med tanke på miljön är det också mer aktuellt än någonsin att inte resa långt för att få en naturupplevelse, säger Anders Järkendal. Båda två rekommenderar Klippan som är lättillgängligt.

-Där finns en fantastisk, gammal skog och det är en pärla och en oas, säger Mikael Svensson.

De två naturfotograferna fann varandra via internet. De såg varandras bilder och inledde ett samarbete.
– Vi har samma bildseende. Båda letar efter rena, grafiska bilder, säger Anders Järkendal.

Till sin hjälp har de tagit naturskribenten Roger Olsson. Boken är fylld av poetiskt skimrande naturbilder, betraktelser från varje område, skrönor och praktiska tips för den som själv vill bege sig ut i naturen efter att ha fått inspiration av boken. Bland annat finns tips på matsäck. I kapitlet om Finnsjön finns en text med den kryptiska rubriken ”Att koka en uggla” ett gammalt magiskt recept från Tyskland där man kokade uggleben för att göra någon förälskad.

Både Andes Järkendal och Mikael Svensson har blivit invalda medlemmar i Svenska naturfotograferna som bara har 100 medlemmar i hela Sverige. Tillsammans har de nu sex-sju idéer till projekt eller böcker de vill göra tillsammans.
– Det vore kul att prova något annat. Men just nu brinner vi mest för naturfotografering, säger Anders Järkendal.

Peter Gustafsson / Härryda Posten