Vilket överraskande läckert och lättsmält älvporträtt som döljer sig bakom denna torra titel!
Moberg & Svensson är vana vattenskildrare. Knappt hade de blivit klara med boken om Nordens längsta vattendrag alltså Klarälven, Vänern och Göta älv förrän de längtade ut igen. De kastade sig i Dalälven!
Ingalunda var de först. Karl-Erik Forsslund, folklivsforskaren, gav under åren 1918 och 1939 ut 27 skrifter om Dalälven. Moberg & Svensson gör nu en uppdaterad färd. Och börjar i Kvislbörte i Norge där Dalälven pressas fram ur myrmarkerna.
Med vattendroppen som följeslagare färdas de i utmarker, där sista stapeln på mobilen försvinner. De förföljer älven. De traskar och flyger, promenerar och åker bil genom landskapet. De skvittrande bäckarna förenar sig till ett gemensamt glidande mot kusten. Ibland ligger älven blank tyst. Ibland faller den handlöst mot lägre höjder. Efter femtio mil seglar den ut i Gävlebukten och blir ett med Bottenhavet. Vi läsare sitter med i ryggsäcken, i kameralinsen och möter färgglada historier och nutida berättelser med den ibland blåa älven som röd tråd.
Boken är 1,7 kilo tung, ett praktverk, med 273 foton på drygt 300 sidor. Mest foton alltså. Och vilka foton! Bilderna suger. Jag njuter. Perspektiven och kontrasterna är oväntade. Varje gång jag dröjer vid en bild upptäcker jag något utöver det som jag först såg. Fantastiskt.
Jag får lektioner i akvarellmålning och blånande berg får ett ansikte! Alltså landskapet är dynamiskt och gör mej andlös samtidigt som fotona fyller mej. Jag blir glad.
Fotografen leker med reflexer och speglingar. En tall dyker upp i en pöl i stenskravlet. Solen är ofta medarbetare. Som en plötslig stjärna i en rotvälta. Tränger sig in som en medalj mellan vasaloppskropparna.
Det måste ha varit svårt att fylla vita fälten mellan fotona med vettiga ord, som inte andas pekoral och hötorg. Men texten skrivs med lätt hand. Den är spänstig, lekfull och tar kraftfulla kliv över tuvor och vattenslingor. Och också texten ger mej bilder! Massor av bilder. Underfundiga och roliga ordvändningar berikar och lyfter än mer helhetsintrycket.
Boken Dalälven från fjäll till fjärd är ett äventyr. Man kan ju ha boken uppslagen på vardagsrumsbordet och bläddra fram nästa sida varje dag! Och få nya upplevelser i ett helt år.
Sigrid Flensburg
(recension publicerad på Strandskatorna – det nationella ornitologiska nätverket)