Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj

Det flyter varken timmer eller pråmar på Mölndalsån längre, ån som i fornstora dagar var av stor betydelse, både som dricksvatten, transportled och som drivkraft åt alla kvarnar. Idag har dess funktioner försvunnit in i historieböckerna, och att dricka dess vatten är inte det första man tänker på. När jag hösten 2004 återvände hem till Mölndal så såg jag min barndomstad med nya ögon – och återupptäckte Mölndalsån.


De flesta känner Mölndalsån som den lungt flytande ån mellan Mölndal och Göteborg, även jag gjorde detta tills jag en dag studerade kartan och insåg att Mölndalsån hade sina källområden i östra och Västra Nedsjön, i trakten av Hindås, cirka tre mil öster om Mölndal. Det blev starten på mitt fotoprojekt.

När jag sedan lånade hem all tänkbar litteratur om vad som skett längs med ån så var jag fast. Genom min kameras skarpa och ibland oskarpa öga, ville jag låta besökarna följa med på vattnets resa, längs de vackra naturområdena. Natur som man lätt kan bli hemmablind inför då man dagligen passerar den.

Bilderna har resulterat i ett antal utställningar och i ett uppskattat bildspel. Som varje fotograf går man i drömmar om att få någon gång göra en bok. Jag insåg att genom att göra en ren fotobok skulle man gå miste om halva ån – berättelserna var tvungna att få komma med. Sålunda kom frilansjournalisten Agneta Tjäder med på min resa och hösten 2007 kunde vi stolta ge ut boken Mölndalsån – från källan till Drömmarnas kaj.

 

Ståloppet i vinterskrud, Mölndalsån. Foto: Mikael SvenssonStåloppet i vinterskrud.

Mölndalsån svämmar över vid Mölndals sjukhus. Foto: Mikael SvenssonMölndalsån svämmar över vid Mölndals sjukhus.

060126116
Mölndalsån i vinterskrud utanför Liseberg.