Luleälven möten i norr

Luleälven - möten i norr. Foto: Mikael Svensson

[image_right]mikaelsvensson.com/photo/wp-content/uploads/2010/04/lulealven_omslag1.jpg[/image_right] Luleälven hämtar sitt vatten från glaciärer och högfjäll och passerar en mängd skiftande landskap och platser på sin väg mot havet. Här skapade vattenkraftutbyggnaden förutsättningar för Sveriges industrialisering under 1900-talet. Vad hade Sverige varit utan denna förnybara energikälla?

Idag är Facebook ett av många företag som hämtar sin energi ur denna fantastiska älv – mitt i världsarvsområdet Laponia, som innehåller några av våra mest spektakulära nationalparker.

Regleringen av älven ger eko än idag. I industrier, företag och politik. I berättelser från människor vars vardag förändrades, och i naturen, där vattenflödena påverkar och förändrar landskapet.

I Luleälven – möten i norr vill författarna och fotografen ge sin bild av Luleälven och dess avrinningsområde. Utgångspunkten är personliga intryck från möten med människor, kultur och natur under resor och vandringar i området, men de har också med sig erfarenheter från sina yrkesliv.

Mats Andréasson och Sten Bergström har i sina professioner lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Under åren 1992-2005 var Sten SMHI:s forskningschef. Luleälven – möten i norr är naturfotograf Mikael Svenssons sjunde fotobok.

LULEÄLVEN – MÖTEN I NORR

Utgiven December 2015
ISBN 9789187283796
Förlag Votum
Antal sidor 256
Format 240 x 270 mm
Band Inbunden

KÖP BOKEN

Beställ boken hos Bokus

MEDVERKANDE

Mikael Svensson (foto)
Sten Bergström (text)
Mats Andréasson (text)
Maria Mannberg (form)

LÄNKAR

Bokresan Lule älv
En praktfull bok
Recension från BTJ
En given presentartikel
Bläddra bland naturbilder
Luleälv genom rosafärgade glasögon
Mikael Svensson fångar vattnets väg
Blogginlägg från Luleälvsprojektet

Radiointervju i P4 Norrbotten

Luleälven - möten i norr. Rapadalen, Sarek
Rapadalen, Sarek

Luleälven - möten i norr. Älg i Sitojaure, Sarek
Älg i Sitojaure, Sarek

Luleälven - möten i norr. Alexander i Ritsem
Alexander i Ritsem

Luleälven - möten i norr. Porjus kraftverk
Porjus kraftverk

Luleälven möten i norr. Renrace under Jokkmokks marknad
Renrace under Jokkmokks marknad

Luleälven - möten i norr. Gäddvikssundet"></br>Gäddvikssundet</br></p>
<p><img src="https://www.mikaelsvensson.com/photo/wp-content/uploads/2016/09/150204340-Edit.jpg" alt=
Gammelstads kyrkstad

Luleälven - möten i norr. SSAB i Luleå
SSAB i Luleå

Luleälven - möten i norr. Brändöskär, Luleå skärgård
Brändöskär, Luleå skärgård

CITAT

Till sist bilderna, som upptar större delen av boken. De gör mig alldeles betagen; naturfotografen Mikael Svensson vet vad han gör! Och den här är hans sjunde fotobok. Ju mer man läser och ju mer man tittar på bilderna desto tydligare framgår det vilken fin bok man har framför sig.
Strandskatorna på nätet

Fotografen Mikael Svenssons bilder är vackra, fantasifulla och informativa. Både fotona från luften och de från marken är fantastiskt bra. Sammantaget en storslagen och informativ fotobok om en av våra stora Norrlandsälvar.
Kent Lidman, BTJ nr 5 / 2016

Nyhet, och oh så vacker bok! En resa längs med Luleälven. Perfekt present till norrbottningen som har allt, till naturälskaren eller till sig själv. Boken heter Luleälven – möten i norr.
Akademibokhandeln i Luleå

Mikael Svensson framstår som en riktig mästerfotograf. Hans knivskarpa bilder vittnar om att moderna kameror ser vad inget mänskligt öga förmår uppfatta, och somliga naturscenerier ser nästan öververkliga ut. Den berättande texten har svårt att konkurrera med fotografierna. Den här boken är tack vare bilderna en given presentartikel.
Kuriren 7 januari 2016.

Den grafiska utformningen i kombination med pappersvalet gagnar fotografiernas skärpa och färgåtergivning och det är bilderna som gör att den här boken känns extra exklusiv. De är helt enkelt fantastiska.
Piteå-Tidningen 22 december 2015.

Nu har det kommit ett svar på era böner – en fantastiskt vacker bok om Luleåälven, från istid till Facebook. Ett praktverk med namnet Luleälven – möten i norr.
Strandskatorna på nätet